Affärsföreningen

Klädesholmens Affärsförening

Klädesholmens Affärsförening

Det är viktigt för oss som bor här och för alla som besöker Klädesholmen att här finns en butik med bra service. En mötesplats som också håller ön levande och välkomnande året runt. Det är vad Klädesholmens Affärsförening arbetar för. Förr fanns här flera affärer, livsmedelsbutiker, manufaktur, kiosk och bank. Idag är marknadsläget för en året-runt öppen butik som Bojen på vår lilla ö tufft och vi arbetar för att stimulera till en utveckling av butikens marknad. Ett exempel är skapandet av Sillens hus där Affärsföreningen såg möjligheten till att öka antalet besökare till museet och omsättningen i butiken genom att lägga dem intill varandra i samma fastighet. Och där vi samarbetar med t ex sillprovningar för att locka fler turister att besöka Klädesholmen och att handla i butiken. Pandemin har bromsat utvecklingen de senaste två åren men Bojen och Affärsföreningen arbetar för att hitta samarbeten med andra företag för att hjälpa Bojen att vara unik och locka hit fler kunder än klädesholmare. Den som provat sill och besökt museet har till exempel möjlighet att handla produkter från Klädesholmen Seafood till fabrikspriser, köpa med sig fina souvenirer från Almedals eller RJ kött från Varekil. Bojen har också de senaste åren utvecklat sin försäljning av frukt och grönt. Sillens Hus, lokalen där livsmedelsbutiken Bojen finns, liksom nu även Sillmuseet, ägs av Affärsföreningen, d.v.s. alla som genom årens lopp köpt andelar och gjort det möjligt för oss att skapa möjligheter att driva en livsmedelsbutik på Klädesholmen. Föreningen bildades 1981då den sista handlaren, Pålssons, avvecklade sin butik på ön. Klädesholmarna gick då samman och köpte (och köper) andelar för att själva äga fastigheten och aktivt arbeta för att hålla affärsverksamheten igång.

Andelar i Klädesholmens Affär Ekonomisk förening

Affärsföreningen äger fastigheten och hyr ut lokalen till den som driver butiken.

Idag är det Klädesholmens Livs AB som hyr butikslokalen och driver butiken ”Bojen” som ingår i Axfoods koncept ”Handlarn”. Bojen är också Klädesholmen Seafoods ”fabriksförsäljning” med hela utbudet av sillprodukter.

Affärsföreningen är en ekonomisk förening vars medlemmar är de som köpt andelar. Andelar har sålts från 1980 då föreningen bildades.

1981 hade föreningen 270 andelar
2010 var antalet andelar 663 andelar
2013 var antalet 760 andelar
Aktuellt antal andelar är idag den 26 mars 2018, 1217 andelar.
Att vara andelsägare innebär att du är ekonomisk delägare i föreningen. Medlem är den som har intresse av en livsmedelsaffär på Klädesholmen. ”Medlem bör gynna föreningen genom att göra sina inköp av dagligvaror i affärföreningens fastighet”.

Vill du stödja Affärsföreningen så finns det flera bra sätt att göra detta:
Handla i butiken, vi välkomnar alla kunder. Vill du också stödja Affärsföreningen ekonomiskt är du välkommen att köpa andelar.
Kontakta Bengt Palmqvist, via mail: bengt.palmqvist1@telia.com eller på telefon 070-625 38 29. Du kan också sätta in 1.000 kr per andel som du vill köpa på vårt bankgiro: 121-0640 men glöm inte att skriva ditt namn och dina kontaktuppgifter.

Vi har tidigare haft en lista på andelsägare här på hemsidan, den har vi nu tagit bort för att följa personuppgiftslagen som ändras från maj 2018.

Bengt Palmqvist/Klädesholmens Affär Ekonomisk förening

Att göra på holmen

Gästhamn

Klädesholmens historia

Äta, Bo & Handla

Klädesholmens museum – Sillebua

Bastuföreningen