Affärsföreningen

Klädesholmens Affärsförening

Klädesholmens Affärsförening

Det är viktigt för oss som bor här och för alla som besöker Klädesholmen att här finns en butik med bra service. En mötesplats som också håller ön levande och välkomnande året runt. Det är vad Klädesholmens Affärsförening arbetar för. Förr fanns här flera affärer, livsmedelsbutiker, manufaktur, kiosk och bank.

Idag är marknadsläget för en konventionell året-runt öppen butik tufft och vi har i år lyckats skapa ett nytt samarbete med Almö Livs. Almö Livs Klädesholmen är en filialbutik till Almö Livs i Myggenäs. Den nya butiken som har ett nära samarbete med den prisbelönta ICA Supermarketbutiken och skapar med detta samarbete många möjligheter till spännande erbjudande som är anpassade till årstidernas stora variationer. Butiken är bemannad ca kl. 10 – 14 alla dagar utom söndagar. Under sommarsäsongen är butiken bemannad ca kl. 9 – 19 på vardagar och kl. 9 – 16 på lördagar. Butiken är tillgänglig för den som skaffar appen ICA ToGo, en app som du kan öppna butiken med via ditt Bank-id, skanna varor och betala via ditt kreditkort eller Swish på ett enkelt och säkert sätt.

Affärsföreningen arbetar för att stimulera till en utveckling av butikens marknad. Ett exempel är skapandet av Sillens hus där Affärsföreningen såg möjligheten till att öka antalet besökare till museet och omsättningen i butiken genom att lägga dem intill varandra i samma fastighet. Och där vi samarbetar med t ex sillprovningar för att locka fler turister att besöka Klädesholmen och att handla i butiken. Den som provat sill och besökt museet har till exempel möjlighet att handla produkter från Klädesholmen Seafood till fabrikspriser. Sillens Hus, lokalen där livsmedelsbutiken Almö Livs Klädesholmen finns och Sillmuseet, ägs av Affärsföreningen, d.v.s. alla som genom årens lopp köpt andelar och gjort det möjligt för oss att skapa möjligheter att driva en livsmedelsbutik på Klädesholmen. Föreningen bildades 1980 då den sista handlaren,
Pålssons, avvecklade sin butik på ön. Klädesholmarna gick då samman och köpte (och köper) andelar för att själva äga fastigheten och aktivt arbeta för att hålla
affärsverksamheten igång.

Andelar i Klädesholmens Affär Ekonomisk förening

Affärsföreningen äger fastigheten och hyr ut lokalen till den som driver butiken.
Idag är det Almö Livs Klädesholmen AB som hyr butikslokalen och driver butiken som ingår i ICA. Butiken är också Klädesholmen Seafoods ”fabriksförsäljning” med hela utbudet av sillprodukter.
Affärsföreningen är en ekonomisk förening vars medlemmar är de som köpt andelar.
Andelar har sålts från 1980 då föreningen bildades.
1981 hade föreningen 270 andelar
2010 var antalet andelar 663 andelar
2013 var antalet 760 andelar
Aktuellt antal andelar är idag den 15 juli 2023, 1354 andelar.
Att vara andelsägare innebär att du är ekonomisk delägare i den Ekonomiska föreningen.
Medlem är den som har intresse av en livsmedelsaffär på Klädesholmen. ”Medlem bör gynna föreningen genom att göra sina inköp av dagligvaror i affärsföreningens fastighet”.
Vill du stödja Affärsföreningen så finns det flera bra sätt att göra detta, handla i butiken, vi välkomnar alla kunder. Vill du också stödja Affärsföreningen ekonomiskt är du välkommen att köpa andelar.
Kontakta Bengt Palmqvist, via mail: bengt.palmqvist1@telia.com eller på telefon 070-625 38 29. Du kan också sätta in 1.000kr per andel som du vill köpa på vårt bankgiro 121-0640 men glöm inte att skriva ditt namn och dina kontaktuppgifter.
Vi har tidigare haft en lista på andelsägare här på hemsidan, den har vi nu tagit bort för att följa personuppgiftslagen som ändras från maj 2018.
Bengt Palmqvist/Klädesholmens Affär Ekonomisk förening

Att göra på holmen

Gästhamn

Klädesholmens historia

Äta, Bo & Handla

Klädesholmens museum – Sillebua

Bastuföreningen