Besök Klädesholmen

Hitta på och till ön

Endast en timmes bilfärd från Göteborg

Välkomna till Klädesholmen.

Som en motståndskraftig sista utpost mot det mäktiga västerhavet ligger Klädesholmen. En svårslagen miljö som bildas av hus som söker skydd av varandra, bakom berg och i skyddande skrevor. Där finner människor och växter skydd för vädrets makter. I vackert slingrande gränder finner vi prunkande trädgårdar och skyddande uterum.

Byggnadskulturen präglas av enkelhet och funktion med dekorativa inslag av å terhållsam snickarglädje. Vita bostadshus blandas upp med röda bodar och magasin i en fulländad komposition som är en bärande del av Klädesholmens identitet.

Klädesholmen är som gjord för att promenera på. Från norr till söder, från öst till väst finns oräkneliga olika utsikter, insikter och med det ständigt närvarande havet som sätter sin definitiva prägel och som i allt påverkas av vädrets makter. Man kan på havet se när det kommer nytt väder. En regnskur långt borta i horisonten skyndar mot land med sitt livgivande vatten för att snabbt ersättas med sol och värme.

Hitta hit

Med bil: Från Tjörnbron, ta vänster vid trafikljusen ut på väg 169.
Kör cirka 20 km och sväng höger mot Klädesholmen (efter Blekets samhälle) Fortsätt över bron mot Klädesholmen.

Med buss: Hållplats Klädesholmen östra.

Om klädesholmen

Klädesholmen ligger som en pärla i det allra yttersta havsbandet. Husen byggdes tätt och sökte skydd bakom bergknallar eller av varandra. Denna byggnadskultur skapar trånga och vackra gränder som ger vandraren fina upplevelser. Dagens Klädesholmen är fortfarande basen för många som jobbar med fiske och den industri det skapar men också för dem som söker närhet till havet och den kultur som format ön i generationer.

Föreningar och församlingar på ön
Biblioteket

Biblioteket kommer att vara öppet varje tisdag mellan kl 10.00 – 12.00 och helgfria lördagar mellan 14.00 – 16.00.
Öppethållandet gäller tills vidare.

Klädesholmens bibliotek – för både kropp och själ

Klädesholmens bibliotek fortsätter att ha öppet två dagar i veckan på grund av pandemi och rådande restriktioner.

Här finns böcker i massor och ett växande antal ljudböcker att låna, och en dator med uppkoppling på nätet. Utgallrade böcker och tidskrifter säljes billigt.

Gymmet i källaren håller vi för närvarande stängt.

På grund av pandemi och rådande restriktioner om antal besökare har vi inte haft några utställningar i biblioteket sedan februari 2020. Vi följer Folkhälsomyndighetens instruktioner och hoppas att vi kan öppna upp igen i september 2021.

Klädesholmen nu & förr

Historia

Redan 1594 skriver biskop Jens Nilssøn i sin visitationsberättelse om Klädesholmen som ”en gammel fiskeleye”.

Klädesholmens historia är sammanställd av Per-Eric Stavfeldt.

Klädesholmens Affär Ekonomisk förening

Bojen Klädesholmens Livs

Vi skall ha ett bra bassortiment med färskvaror som passar alla våra kunder. Vi sätter också stort fokus på att butiken skall vara en social mötesplats.

Här hittar du öppettider och mycket mer!

Att göra på holmen

Gästhamn

Klädesholmens historia

Äta, Bo & Handla

Klädesholmens museum – Sillebua

Bastuföreningen