Om Klädesholmen

Klädesholmen förr & nu

Endast en timmes bilfärd från Göteborg

Välkomna till Klädesholmen

Som en motståndskraftig sista utpost mot det mäktiga västerhavet ligger Klädesholmen. En svårslagen miljö som bildas av hus som söker skydd av varandra, bakom berg och i skyddande skrevor. Där finner människor och växter skydd för vädrets makter. I vackert slingrande gränder finner vi prunkande trädgårdar och skyddande uterum.

Byggnadskulturen präglas av enkelhet och funktion med dekorativa inslag av återhållsam snickarglädje. Vita bostadshus blandas upp med röda bodar och magasin i en fulländad komposition som är en bärande del av Klädesholmens identitet.

Klädesholmen är som gjord för att promenera på. Från norr till söder, från öst till väst finns oräkneliga olika utsikter, insikter och med det ständigt närvarande havet som sätter sin definitiva prägel och som i allt påverkas av vädrets makter. Man kan på havet se när det kommer nytt väder. En regnskur långt borta i horisonten skyndar mot land med sitt livgivande vatten för att snabbt ersättas med sol och värme.

Hitta hit

Med bil: Från Tjörnbron, ta vänster vid trafikljusen ut på väg 169.
Kör cirka 20 km och sväng höger mot Klädesholmen (efter Blekets samhälle) Fortsätt över bron mot Klädesholmen.

Parkering: 

På Klädesholmen/Koholmen finns det begränsat med parkeringsplatser. Parkera därför vid Klädesholmen östra (efter brofästet) eller innan bron (Bringelbärsholmen).

Längst in på Industrivägen finns avgiftsbelagda parkeringsplatser (swishbetalning).
Det finns inga ställplatser på ön.

Med buss: Hållplats Klädesholmen östra.

Om Klädesholmen

Klädesholmen ligger som en pärla i det allra yttersta havsbandet. Husen byggdes tätt och sökte skydd bakom bergknallar eller av varandra. Denna byggnadskultur skapar trånga och vackra gränder som ger vandraren fina upplevelser. Dagens Klädesholmen är fortfarande basen för många som jobbar med fiske och den industri det skapar men också för dem som söker närhet till havet och den kultur som format ön i generationer.

Att göra på holmen

Gästhamn

Klädesholmens historia

Äta, Bo & Handla

Klädesholmens museum – Sillebua

Bastuföreningen