Sillens Hus

Klädesholmen – sillens mecka

Sillens Hus

Klädesholmen kallas ibland för ”sillens mecka”. Sedan slutet av 1800-talet har arbete med sill, på längden och på tvären, varit öns huvudsakliga sysselsättning.

I Sillens Hus finns Sillmuseum, sillprovningslokal och öns livsmedelsbutik. 

Namnet Sillens hus är ett projekt som initierats av Kulturutveckling i Väst (fd Västarvet) för att stärka öns livsmedelsbutik och besöksnäringen.

Ett besök i Sillens hus erbjuder möjlighet att låta flera sinnen uppleva såväl historiens vingslag som lukten och smaken av inlagd sill i alla dess olika former.

I Sillmuséet finns helt unika samlingar och utställningar för den som vill upptäcka mer av bygdens historia.

I sillprovningslokalen kan företag, researrangörer och andra grupper om minst 25 personer boka in sig för sillprovning i äkta skärgårdsmiljö.

I affären kan man sammanfatta upplevelserna av sitt besök i sillens Mecka genom att köpa med sig några burkar sill till fabrikspris.

Kontakt & öppettider

För information och bokning av besök av sillprovning och/eller museibesök kontakta oss via mail till sillebua@gmail.com.

Sillmuséet är öppet för bokningar av gruppbesök med guidning hela året. Min 10 pers. Kontakta johansson.ng48@gmail.com via mail.

Vi har öppet alla lördagar i september tom november mellan 12-15. Museet är således stängt from 27 november och öppnar igen till påskhelgen 2023.

Vid speciella arrangemang kan andra öppettider gälla.

Entré 40 kr/pp. Barn under 15 år i vuxen persons sällskap gratis.

Betala med swish eller kontanter.

Att göra på holmen

Gästhamn

Klädesholmens historia

Äta, Bo & Handla

Klädesholmens museum – Sillebua

Bastuföreningen